Mijn naam is Joanna de Haan. Ik ben 41 jaar en woon in Zwartsluis samen met mijn man Arjan en dochter Esmay. Tot eind 2020 waren we ook nog vergezeld van Wanda, een kruising tussen een labrador en een flatcoated retriever en door haar ben ik in 2015 mijn hondenuitlaatservice begonnen, die ik om die reden ook naar haar genoemd heb.

Ik groeide op met veel verschillende huisdieren, maar vooral met honden. Ook had ik altijd al de wens ooit iets voor mezelf te gaan beginnen. Helaas kostte het me veel moeite uit te vinden wat ik nou echt leuk vond. Toen ik bij Arjan kwam, samen met Wanda, wist ik dat nog steeds niet. Wanda haalde ik ooit uit een dierenasiel toen ze anderhalf jaar oud was. Toen ik haar verhaal hoorde, besloot ik haar daar uit te halen om haar nog een goeie kans te geven. Ze kende helemaal niets en bovendien was ze overal bang voor. Inmiddels is Wanda een meer dan trouwe en gezellige metgezel voor ons tweetjes.

Ik werkte via verschillende uitzendbureau afwisselend als productiemedewerkster of als schoonmaakster. Dan weer hier en dan weer daar. Totdat Arjan me op een avond attendeerde op het feit dat Wanda steeds aan haar achterpoot zat. Toen ik de poot aan het onderzoeken was zei Arjan: “Waarom ga je geen opleiding doen voor dieren?” Meteen de volgende dag ben ik op zoek gegaan naar een opleiding, waarin dieren de hoofdrol vervulden. Zo belandde ik in eerste instantie bij Laudius, waar ik een opleiding dierenverzorging volgde en waarvoor ik in mei 2013 een diploma haalde. Maar daarmee had ik nog geen diploma, waarmee ik iets voor mezelf zou kunnen gaan beginnen.

Dat veranderde toen ik juist voor Wanda op zoek moest naar een hondenuitlaatservice. Die was te vinden, maar best ver uit de buurt. Verder spittend vond ik de website van HUS Nederland, de branchevereniging van Honden Uitlaat Services in Nederland met daarop een link naar de website van de Martin Gaus Academie. Deze academie verzorgt een opleiding die gericht is op iedereen die een eigen hondenuitlaatservice wil starten. De opleiding wordt erkend door de Belangenvereniging Honden Uitlaat Services Nederland (HUS). Ik ben daar gaan kijken en uiteindelijk in oktober 2013 gestart met de HUS opleiding. Inmiddels bezit ik de certificaten Rasgroepen, Roedelgedrag, EHBO en Bedrijfsvoering en daarmee ben ik voor Zwartsluis en de omliggende dorpen een hondenuitlaatservice gestart.

Inmiddels help ik al vele hondenbezitters, die geen of moeilijk tijd kunnen vinden om het dier zelf uit te laten. Ook voor mensen, die slecht te been zijn of voor ouderen die het steeds zwaarder vinden dagelijks hun geliefde huisdier uit te laten kan ik veel betekenen. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om uw hond in groepsverband uit te laten, maar individueel kan ook. Soms kan dat zelfs niet anders, als uw hond geen andere honden gewend is.

Hondenbezitters in Zwartsluis en omgeving weten mij inmiddels te vinden.